1. Maak de woning leeg / Ruim je huis goed op

Afhankelijk van de huidige staat van de inboedel en of de woning bemeubeld zal worden verkocht of verhuurd zal je ofwel moeten de volledige woning leegmaken, of enkel alles moeten opruimen behalve het meubilair, witgoed en dergelijke. Hoe groot deze klus zal zijn hangt af van een aantal zaken zoals de omvang van de inboedel, grootte en aantal verdiepen van de woning, de inhoud van de inboedel en of er voorbereidingen moeten worden getroffen:

De woning zal hoe dan ook van zolder tot kelder moeten worden opgeruimd, zodat er voldoende ruimte is om de woning grondig te inspecteren en eventuele herstellingen uit te voeren. Er bestaan professionele opruimfirma’s zoals Boboke die dit volledig van A tot Z kunnen uitvoeren. Indien u zelf niet voldoende tijd, zin of energie hebt om hier zelf aan te beginnen kan u hier eventueel beroep op doen.

2. Tuin klaarmaken voor verkoop

Hetzelfde geldt uiteraard voor de tuin. Als je wil dat je woning goed geschat wordt en gemakkelijk verkocht wordt tot zelfs boven de vraagprijs, dan moet je er voor zorgen dat zoveel mogelijk aspecten van de woning er goed uitzien. Een mooie tuin kan hier zeker en vast een grote rol in spelen. Een rommelige of overwoekerde tuin terug netjes maken is dus mogelijks aan de orde. Een goed onderhouden tuin verkoopt namelijk zichzelf! Afhankelijk van je eigen groene vingers en tijd kan je dit ofwel zelf doen, of laten doen door een ervaren tuinbouwer.

3. Inspecteer nauwkeurig de woning

Doe een ronde door en rond de woning en inspecteer alles zeer grondig. Inspecteer de vloer, muren en plafond op beschadigingen of slijt, test water tap en afloop punten, elektriciteit schakelaars, lichtpunten en stopcontacten, en inspecteer de goede werking van gordijnen, zonnenweringen, vensterluiken, ramen en deuren. Ga van zolder tot kelder, noteer alles en neem foto’s. Dit kan later ook zeer goed van pas komen bij het plaats beschrijf! 

4. Doe waar nodig kleine reparaties

Maak aan de hand van je inspectie ronde lijst een prioriteiten lijst aan met reparaties en onderhoud werken die het belangrijkst zijn voor de waarde bepaling van de woning. Je moet uiteraard niet heel de woning gaan renoveren, maar kies simpelweg de “low hanging fruits” er uit. Zaken die niet veel kosten, maar wel veel effect hebben. Afhankelijk van je eigen handyman skills kan je dit ofwel zelf doen of laten doen door en klusjesman. 

5. Schilder opvallende kleuren naar wit

Flashy rood, groen of paars mogen misschien jouw stijl zijn, maar is dat niet van iedereen. Probeer zoveel mogelijk opvallende en persoonlijke stijlen achterwege te laten. Muren en plafonds schilderen doe je best zoveel mogelijk in een witte kleur. Nieuwe bewoners hebben geen boodschap aan uw persoonlijke stijl en zullen de woning mooier vinden als deze een meer neutrale stijl uitstraalt. Afhankelijk of u hier zelf tijd en zin in hebt kan u dit ofwel zelf doen, of kiezen voor een professionele schilder.

6. Doe een grondige schoonmaak

Zijn alle opruim, onderhoud en schilderwerken uitgevoerd? Dan is het tijd voor een zeer grondige poetsbeurt! Het is belangrijk voor de potentiële kopers dat je woning er fris uitziet en fris ruikt. Speel in op alle zintuigen en laat je woning als nieuw aanvoelen door de volledige woning van zolder tot kelder grondig te poetsen. Hiervoor kan je eventueel een professioneel schoonmaak bedrijf inhuren.

7. Zorg voor een goede lichtinval

Voor een vlotte verkoop tot boven de vraagprijs is het cruciaal om goede verkoop foto’s te maken. Voor goede foto’s is lichtinval van cruciaal belang. Zorg voor voldoende lichtinval en maak eventueel gebruik van onnatuurlijke lichtbronnen die je kunnen helpen een goede lichtinval op je foto’s te creëren. Indien u een vastgoed makelaar inschakelt zullen zij hiervoor de nodige kennis bezitten.

8. Laat je woning er gezellig uitzien

Indien de woning nog bewoond is zal de inboedel uiteraard nog aanwezig zijn. Het is belangrijk dat je de woning zo goed mogelijk opruimt en er gezellig laat uitzien, “zoals in de boekskes”. Kies voor less is more en houd het simpel. Zoals de foto’s van een sterren hotel rust en sfeer uitstralen wil je dat ook de foto’s van je woning dit uitstralen.

9. Schakel een vastgoed makelaar in voor de verkoop

Laat u adviseren door een professionele vastgoedmakelaar. Zij kunnen u bijstaan in de correcte prijsbepaling van de woning en rond alle formaliteiten en administraties rond de verkoop of verhuur van de woning.

10. Laat de woning schatten

Als je echt zeker wil zijn over de waarde van je woning schakel je een onafhankelijke woning schatter in. Het is sowieso sterk aangeraden dit te doen. Let wel op dat je een beëdigde schatter inschakelt die erkende VLABEL schattingen aflevert. Op die manier vermijd je boetes en hogere belastingen.

Meer info

Ben je van plan om je huis te verkopen? Dan kan dit best overweldigend zijn. HUYZ.be maakte daarvoor een overzichtelijk stappenplan.  
 
Het is vanzelfsprekend dat wanneer je een goede prijs wil voor je huis dat je een zo breed mogelijk publiek aanspreekt. Dit kan best ook wel wat kosten met zich meebrengen. Heel wat vastgoedmakelaars verwerken deze kosten in hun commissie. Daarbij zijn vastgoedmakelaars ook goede verkopers en kunnen ze je juridisch en praktisch begeleiden bij heel dit traject. 
 
Om een goed overzicht te krijgen welke makelaars welke diensten aanbieden kan u de immokantoor vergelijking voor jouw regio gratis aanvragen. Dit kan voor West-VlaanderenOost-VlaanderenAntwerpenVlaams-Brabant & Limburg.  
 
Ben je toch van plan om je huis zelf te verkopen, dan kan je bij HUYZ ook al de verkoopdocumenten die verplicht zijn bij de verkoop van je woning ( zoals  EPC , Elektrische keuring of asbest attest ) aanvragen.
Verder kan het ook interessant zijn om je huis te laten schatten. Dit kan gratis door een vastgoedmakelaar wanneer je je huis verkoopt, maar dit kan ook door een erkende keurder of nog meer specifiek door een VLABEL keurder.