Zelf muren en plafonds schilderen op de goede manier is een klus die best wat tijd en energie vergt. Schuren, ontvetten, primen, afplakken, etc… en dan uiteraard het schilderen zelf nog. Voer je je schilderwerken in onderstaande 6 stappen uit, dan schilder je op dezelfde manier als een professionele schilder en bereik je vast het mooiste resultaat.

zelf-muren-schilderen

1. Verwijderen van behang

Indien van toepassing raden we aan niet het behang te overschilderen, maar dit te verwijderen. Dit geeft ten slotte het mooiste resultaat. Onmisbare tools die je hiervoor nodig hebt:

2. Muren schuren

Uiteraard wil je naast mooi geschilderde muren ook dat je muren mooi egaal zijn. Mogelijks is dat initieel niet het geval omdat er gaten gedicht zijn of stukken  muur/plafond opnieuw bezet geweest zijn. De boodschap is om in dat geval eerst de muren te egaliseren door deze te schuren. Dit kan je machinaal doen of met de hand.

3. Bedekken en afplakken

Vervolgens is het tijd om alles wat niet beschilderd mag worden te bedekken of af te plakken:

4. Oppervlaktes voorbereiden

Voor bepaalde oppervlaktes is een primer aanbrengen noodzakelijk. Een vers bezette muur of nieuwe gipsplaat zuigt verf namelijk als een spons op. Dit zorgt voor onnodig veel verf verbruik en kleurverschillen. Je muren en plafonds voorbereiden doe je in 4 simpele stappen:

  1. Vul scheurtjes en gaatjes op
  2. Maak te muur stofvrij
  3. Breng primer laag aan (indien nodig)
  4. Zorg dat de muren en plafonds goed droog zijn voor je begint te schilderen

5. Muren en plafonds schilderen

Lees ten eerste aandachtig de gebruiksaanwijzing op de pot verf voor je start. Let op de temperatuur waarop je de verf mag gebruiken, de droogtijd, of verdunnen nodig is, of je moet roeren of niet, enzovoort. Ok? Tijd voor het echte werk:

  1. Maak de roller met de hand vochtig.
  2. Neem niet te veel verf op je borstel. Indien je met een roller werkt, verdeel de verf dan goed over de roller en begin met rustige bewegingen te schilderen. Zo voorkom je spetters. Pas wanneer er minder verf aan de roller hangt kan je meer kracht zetten bij het rollen.
  3. Verwijder verf spetters voorzichtig met een natte spons wanneer de verf nog nat is.
  4. Verf telkens een klein oppervlak van ongeveer 1m². Wissel verticale en horizontale bewegingen af om strepen te voorkomen.
  5. Ga telkens een paar keer met je roller over de overgang tussen 2 delen, zodat de vlakken elkaar goed overlappen. Zo voorkom je dat de overgang zichtbaar blijft als de verf is opgedroogd.
  6. Werk altijd in een propere ruimte en voorkom stof. Dit gaat namelijk aan je verflaag plakken.
  7. Het is best mogelijk dat je tot 3 lagen verf moet zetten voor de kleur voldoende doorkomt en je een egaal resultaat krijgt. Laat voldoende droogtijd tussen de verflagen.
  8. Wikkel verfborstels en verfrollen goed in met huishoudelijke plasticfolie als je ze eerstdaags terug gaat gebruiken, dan hoef je deze niet telkens opnieuw uit te wassen.

6. Na het schilderen

Als het schilderen klaar is is het tijd om alle afplaktape en afdekfolie of papier te verwijderen zodat je het resultaat in al zijn glorie kan bewonderen. Spoel verfborstels en rollers niet uit, maar gooi ze bij het restafval. Dit is minder milieu belastend dan verf in het rioolwater. Lege potten verf mogen bij restafval, potten met verfresten kunnen best bij het KGA (Klein gevaarlijk afval)