Zelf een overwoekerde tuin opruimen is niet zo heel moeilijk. In slechts 4 stappen kan je die verwilderde jungle weer omtoveren tot een normale tuin die als basis kan dienen waar je verder mee aan de slag kan gaan met jouw tuin ontwerp. 

overwoekerde-tuin-opruimen
Opruimen van een overwoekerde tuin

Stap 1: Vorm een overzicht in uw overwoekerde tuin

Om mee te beginnen doe je best eens een inspectie ronde doorheen heel de tuin. Bepaal waar je zal beginnen en hoe je je weg wilt maken doorheen de tuin. Als er sprake is van bomen die gekapt of flink gesnoeid moeten worden kan je deze alvast markeren. Vraag jezelf met een kritische geest ook af welke planten waar groeien, wat je wilt behouden en wat je wilt veranderen wanneer je de overwoekerde tuin opruimt. 

overgroeide-tuin-opruimen-snoeien

Selecteer wat je wil behouden

Controleer of je bomen en struiken moet kappen, snoeien of uitdunnen en let daarbij op dode takken. Ga na wat je echt moet verwijderen. Vaak is snoeien voldoende om de gewenste ruimte te creëren en om het licht beter te laten doorkomen voor andere vegetatie zoals struiken of bloemperken. 

Schat de omvang in

Schat u in dat je erg veel takken en dunne stammen zal hebben? Dan is het sterk aangeraden gebruik te maken van een iets grotere hakselaar. In elke gemeente is er wel een verhuurbedrijf die zulke machines in de aanbieding heeft (transport vaak ook mogelijk via trekhaak). Snoei en kap in eerste instantie alles, dan kan u de machine voor een halve of volledige dag huren en bent u er klaar mee. 

Het haksel is ook een ideale bodembedekker en vormt een voeding rijke compostlaag voor de vegetatie die u wel laat staan. Het overige haksel kan u op de composthoop gooien, gradueel wegdoen via de gft ophaling, zelf afvoeren naar het recyclagepark, of als het om een grote hoeveelheid gaat kan u hiervoor een afvalcontainer laten leveren.

Door gebruik te maken van een hakselaar kan u het volume van het groenafval wel tot 100 x verkleinen!  

hakselaar

Stap 2: Verzamel je gereedschap en beschermende kledij

Volgende gereedschappen worden aangeraden voor het opruimen van een overwoekerde tuin:

Gereedschap:
Beschermende kledij:
Andere hulpmiddelen:
overwoekerde-tuin-opruimen-gereedschap

Stap 3: Opruimen van afval, wildgroei en onkruid

Om mee te beginnen doe je best eens een inspectie ronde om al het kleine en grote afval uit de overwoekerde tuin dat op te ruimen. Het kan best zijn dat niet al het afval al toegankelijk of zichtbaar is. Alles wat je hierna nog tegenkomt ruim je dan gewoon gaandeweg op. Dingen zoals oude bloembakken of potten, oude tuinmeubels of speelgoed zijn zo de meest voorkomende zaken die je zal tegen komen in een overwoekerde tuin. Let wel op dat je alle afval zo goed mogelijk sorteert of indien het nog kan dienen je dit verkoopt of naar de Kringloop doet.

Doornstruiken

Indien er wildgroei van braamstruiken, hulst, brandnetels en ander lastig onkruid voordoet raden we aan om gebruik te maken van werkhandschoenen die hier speciaal op voorzien zijn. Dit zijn meestal lederen handschoenen die ook bescherming bieden aan pols en onderarm. Vooral doornen van braamstruiken of hulst zijn ongelofelijk scherp en prikken gemakkelijk door gewone werkhandschoenen.

onkruid-opruimen
grasmaaien-in-overwoekerde-tuin

Gras maaien in een verwilderde tuin

Maar hoog gras en onkruid eerst met een bosmaaier. Daarna wordt het een stuk makkelijker om te zien waar er nog werk moet gebeuren. Markeerstokjes komen dan ook van pas om aan te geven waar er vegetatie is waar je omheen moet maaien. Rijf maaisel bij elkaar en gooi alles weg in je compostbak. Let op dat je geen bloeiend onkruid of onkruidwortels op de composthoop gooit!

Onkruid, stengels en stronken verwijderen

Nu is de tijd aangebroken om het laatste onkruid te verwijderen, wat een groot verschil zal maken in je overwoekerde tuin. Verwijder onkruid waar mogelijk met de hand. Waar niet mogelijk kan je een tuin kniptang of een kleine kettingzaag gebruiken. Niet-houtachtige wildgroei kan je het beste aanpakken met een bosmaaier met een mes.

Stap 4: Snoeien, snoeien en nog eens snoeien

Waar je eerder bomen en struiken had gemarkeerd moet deze nu kappen of snoeien. Maak gebruik van een kettingzaag wanneer het om dikke takken of stammen gaat. Zaag ze zo dicht mogelijk tegen de grond af maar zie dat je zaag niet de grond raakt. Let wel op, in sommige gemeentes moet je het kappen van bomen aanvragen voor aleer je effectief toestemming hebt om ze te kappen. 

Bekijk en snoei vervolgens je grotere planten naar wens en let daarbij op worteluitlopers. Veel planten laten scheuten vanuit hun wortels opschieten, waardoor er elders nieuwe planten opduiken die uiteindelijk onafhankelijke planten worden. Dit is ideaal om een bos uit te breiden, maar dus niet voor een tuin. Planten die snel worteluitlopers vormen, zijn braamstruiken, populieren, seringen, sierkersen en robinia’s. Het is beter om worteluitlopers uit te graven in plaats van ze weg te snijden.

Volgende stappen voor uw opgeruimde tuin

Nu u uw verwilderde tuin hebt getemd is de tijd aangebroken om deze te upgraden naar een pracht van een tuin. Dit kan u ook volledig zelf doen, of u kan hier ook professionele hulp voor inschakelen, die samen met u de volledige tuinbouw ontwerpt en uitvoert. De tuinaannemer kan u achteraf ook inschakelen voor al de halfjaarlijkse onderhoudswerken.