Zelf een overwoekerde tuin opruimen is niet zo heel moeilijk. In slechts 4 stappen kan je die verwilderde jungle weer omtoveren tot een normale tuin waar je opnieuw van kan genieten en die eventueel ook als basis kan dienen voor het ontwerpen van jouw droomtuin. 

overwoekerde-tuin-opruimen
Opruimen van een overwoekerde tuin - het trotseren van een jungle
KlussenKlussen

Stap 1: Vorm een overzicht in uw overwoekerde tuin

Om te beginnen doe je best een inspectie ronde doorheen heel de tuin. Bepaal waar je zal beginnen en hoe je je weg wilt maken doorheen de tuin. Als er sprake is van bomen die gekapt of flink gesnoeid moeten worden kan je deze alvast markeren. Vraag jezelf met een kritische geest ook af welke planten waar mogen groeien, wat je wilt behouden en wat je wilt veranderen wanneer je de overwoekerde tuin opruimt. 

overgroeide-tuin-opruimen-snoeien

Selecteer wat je wil behouden

Controleer of je bomen en struiken moet kappen, snoeien of uitdunnen en let daarbij op dode takken. Ga na wat je echt moet verwijderen. Vaak is snoeien voldoende om de gewenste ruimte te creëren en om het licht beter te laten doorkomen voor andere vegetatie zoals struiken of bloemperken. 

Schat de omvang in

Schat u in dat je erg veel takken en dunne stammen zal hebben? Dan is het sterk aangeraden gebruik te maken van een iets grotere hakselaar. In elke gemeente is er wel een verhuurbedrijf die zulke machines in de aanbieding heeft (transport van een hakselaar is vaak ook mogelijk op een trekhaak). Snoei en kap in eerste instantie alles wat overbodig is, dan kan u de machine voor een halve of volledige dag huren en bent u er klaar mee. 

Het haksel is ook een ideale bodembedekker en vormt een voedingrijke compostlaag voor de vegetatie die u wel laat staan. Het overige haksel kan u op de composthoop gooien, gradueel wegdoen via de gft ophaling, zelf afvoeren naar het recyclagepark, of als het om een grote hoeveelheid gaat kan u hiervoor een afvalcontainer laten leveren.

Door gebruik te maken van een hakselaar kan u het volume van het groenafval wel tot 100 x verkleinen!  

hakselaar
Een hakselaar op trekhaak

Stap 2: Verzamel je gereedschap en beschermende kledij

Volgende gereedschappen worden sterk aangeraden voor het opruimen van een overwoekerde tuin:

Benodigd gereedschap:

bosmaaier

Bosmaaier

Een onmisbare tool voor kantmaaien & maaien van overgroeide grasvelden, en voor het algemene onderhoud van uw tuin.

kettingzaag

Kettingzaag

Een onmisbare tool voor stammen en takken die te dik zijn voor je snoeischaar. Dit gereedschap is een must voor het opruimen van grote tuinen waar je iets dikkere stammen of takken vlot moet kunnen doorzagen.

snoeischaar

Snoeischaar

Een snoeischaar is een basis tool die je steeds op zak zal hebben bij het opruimen van je overwoekerde tuin of bij het algemene onderhoud van de tuin.

heggeschaar

Heggeschaar

De meeste tuinen hebben wel 1 of meerdere hagen. Wil je je hagen weer mooi en strak afgelijnd snoeien? Dan heb je een heggeschaar nodig. Dit zal je minstens 2 maal per jaar moeten onderhouden.

spade

Spade

Opnieuw een van de absolute basis tools die onmisbaar is voor het algemeen tuinwerk en het opruimen van een verwaarloosde tuin.

grasmaaier

Grasmaaier

Een grasmaaier zal je niet enkel nodig hebben om je verwilderde tuin op te ruimen, maar vooral in het frequent onderhoud van uw tuin. Tegenwoordig is een een zeer ruim aanbod aan verschillende soorten grasmachines. Zo heb je de klassieke op benzine werkende maaimachines, elektrische, elektrische op batterij, robot maaimachines en ten slotte ook nog de klassieke mechanische met de hand bediende rol maai toestellen.

hakselaar-huren

Hakselaar

Als u een verwilderde tuin wil opruimen is de kans groot dat u een grote hakselaar nodig heeft. Gezien deze machines niet zo goedkoop zijn raden we u aan om deze te huren bij uw lokale machine verhuur. Het meest ideale is, indien uw wagen een trekhaak heeft, een hakselaar op trekhaak. Doe eerst al het snoeiwerk, huur daarna de machine voor 1 of 2 dagen.

afvalcontainer

Afvalcontainer

Wil u snel en gemakkelijk afraken van uw groen-afval? Huur dan eerst een hakselaar. Hiermee kan u al het groenafval fijn maken en kan het haksel dienen als voedingrijke bodembedekker. Heeft u daarna nog afval over? Dan kan u kiezen voor een huur afval container voor groen afval. Doe dit steeds in combinatie met een hakselaar. Door te hakselen kan u het volume van het groen afval namelijk tot 100 keer verkleinen en past er ook des te meer in de prijzige afval container.

Beschermende kledij:

tuinhandschoenen

Tuinhandschoenen

Met stevige plant- en bodemhandschoenen trotseert u elke tuinklus. Ze zijn ideaal voor het losmaken van grond, verwijderen van onkruid, beplanten van borders of verplaatsen van takken.

doornhandschoenen

Doornhandschoenen

Als u graag in de tuin werkt en mooie rozen hebt staan, weet u hoe vervelend het kan zijn om je te prikken aan doornen. Met deze handschoenen is dat verleden tijd. Ook indien u een overwoekerde tuin heeft met bijvoorbeeld braamstruiken is een paar van deze handschoenen onmisbaar. Braamstruik doornen zijn superscherp en prikken gemakkelijk door gewone tuinhandschoenen. Met deze handschoenen zijn je handen en onderarmen perfect beschermd!

gehoorbescherming

Gehoorbescherming

Het is steeds aangeraden om bij het gebruik van een hakselaar, heggeschaar of andere luide machines je oren en ogen extra te beschermen. Oorkappen bieden hierbij de beste bescherming.

veiligheidsbril

Veiligheidsbril

Het is steeds aangeraden om bij het gebruik van een hakselaar of andere machines je oren en ogen extra te beschermen. Een veiligheidsbril die volledig afsluit en niet gemakkelijk afvalt is hiervoor het beste.

werkschoenen

Werkschoenen

Het is ook sterk aangeraden om ook je voeten extra te beschermen door werkschoenen te dragen tijdens de tuin opruiming. Mogelijks zal je zware stukken afval of boomstam moeten tillen. Een stalen tip in je schoenen is bij dit soort klusjes dus streng aangeraden.

Andere hulpmiddelen:

kruiwagen

Kruiwagen

Een kruiwagen is een hulpmiddel dat steeds opnieuw van pas zal komen bij al je tuin en bouw werken. Het zorgt ervoor dat alles meer gestroomlijnd en vlotter verloopt.

touw

Touw

Touw heb je nodig indien je klein tot middelgrote bomen gaat omzagen waarbij je moet zorgen dat de boom naar de juiste richting valt. Eerst een stevig stuk touw binden langs een hoger punt rond de stam. Vervolgens kan persoon A aan het touw trekken naar de gewenste richting terwijl persoon B voorzichtig vanuit de juiste kant naast de boom hem omzaagd.

KlussenKlussen

Stap 3: Opruimen van afval, wildgroei en onkruid

Om mee te beginnen doe je best eens een inspectie ronde om al het kleine en grote afval uit de overwoekerde tuin dat op te ruimen. Het kan best zijn dat niet al het afval al toegankelijk of zichtbaar is. Alles wat je hierna nog tegenkomt ruim je dan gewoon gaandeweg op. Dingen zoals oude bloembakken of potten, oude tuinmeubels of speelgoed zijn zo de meest voorkomende zaken die je zal tegen komen in een overwoekerde tuin. Let wel op dat je alle afval zo goed mogelijk sorteert of indien het nog kan dienen je dit verkoopt of naar de Kringloop doet.

Doornstruiken

Indien er wildgroei van braamstruiken, hulst, brandnetels en ander lastig onkruid voordoet raden we aan om gebruik te maken van werkhandschoenen die hier speciaal op voorzien zijn. Dit zijn meestal lederen handschoenen die ook bescherming bieden aan pols en onderarm. Vooral doornen van braamstruiken of hulst zijn ongelofelijk scherp en prikken gemakkelijk door gewone werkhandschoenen.

braamstruiken-opruimen-in-verwilderde-tuin
grasmaaien-in-overwoekerde-tuin

Gras maaien in een verwilderde tuin

Maai hoog gras en onkruid eerst met een bosmaaier. Daarna wordt het een stuk makkelijker om te zien waar er nog werk moet gebeuren. Markeerstokjes komen dan ook van pas om aan te geven waar er vegetatie is waar je omheen moet maaien. Rijf maaisel bij elkaar en gooi alles weg in je compostbak. Let op dat je geen bloeiend onkruid of onkruidwortels op de composthoop gooit!

Onkruid, stengels en stronken verwijderen

Nu is de tijd aangebroken om het laatste onkruid te verwijderen, wat een groot verschil zal maken in je overwoekerde tuin. Verwijder onkruid waar mogelijk met de hand. Waar niet mogelijk kan je een tuin kniptang of een kleine kettingzaag gebruiken. Niet-houtachtige wildgroei kan je het beste aanpakken met een bosmaaier met een mes.

Stap 4: Snoeien, snoeien en nog eens snoeien

Waar je eerder bomen en struiken had gemarkeerd moet je deze nu kappen of snoeien. Maak gebruik van een kettingzaag wanneer het om dikke takken of stammen gaat. Zaag ze zo dicht mogelijk tegen de grond af maar zie dat je zaag niet de grond raakt. Let wel op, in sommige gemeentes moet je het kappen van bomen aanvragen voor aleer je effectief toestemming hebt om ze te kappen. 

Bekijk en snoei vervolgens je grotere planten naar wens en let daarbij op worteluitlopers. Veel planten laten scheuten vanuit hun wortels opschieten, waardoor er elders nieuwe planten opduiken die uiteindelijk onafhankelijke planten worden. Dit is ideaal om een bos uit te breiden, maar dus niet voor een tuin. Planten die snel worteluitlopers vormen, zijn braamstruiken, populieren, seringen, sierkersen en robinia’s. Het is beter om worteluitlopers uit te graven in plaats van ze weg te snijden.

KlussenKlussen

Volgende stappen voor uw opgeruimde tuin

Nu u uw verwilderde tuin hebt getemd is de tijd aangebroken om deze te upgraden naar een pracht van een tuin. Dit kan u ook volledig zelf doen, of u kan hier ook professionele hulp voor inschakelen, die samen met u de volledige tuinbouw ontwerpt en uitvoert. De tuinaannemer kan u achteraf ook inschakelen voor al de halfjaarlijkse onderhoudswerken.