Zelf verhuizen uit of naar een appartement kan een hele opgave zijn. Dat verhuizen veel werk is valt niet te omzeilen, maar dat het moeilijk en problematisch verloopt kan totaal vermeden worden dankzij het toepassen van 5 simpele verhuistips

verhuizen-appartament
een verhuis lift in actie bij een appartement verhuis

Tip 1: Maak gebruik van een verhuislift

Indien mogelijk is het gebruik van een verhuislift een groot gemak. Je bespaart uren tijd en veel energie. Je verkleint bovendien de kans op schade aan uw spullen, de traphal of de lift van het gebouw. Indien u de nodige voorbereidingen goed treft (zie tip 4), dan heeft u mogelijks de verhuislift niet heel lang nodig. Een inboedel van 1 persoon is op deze manier al snel na 1 a 2 uur volledig van A naar B gebracht met de ladderlift. In dat geval is het het meeste voordelig om een ladderlift te huren met bediening (+-€70 a €80 / uur). Indien u een erg grote inboedel moet verhuizen kan u best kiezen voor het huren van enkel de lift voor een halve of hele dag (+-€100 a €150 / dag). 

Tip 2: Check eerst of je aan de eisen voldoet voor het gebruik van een verhuislift

Indien mogelijk kan je dus best kiezen voor het gebruik van een verhuislift. In sommige gebouwen is dit zelfs verplicht en kan je er wel veilig van uit gaan dat er aan de eisen hiervoor wordt voldaan. Indien dit niet verplicht is in uw situatie check je best even volgende zaken:

Tip 3: Waarschuw de onderburen

Geef de onderburen een seintje dat er een verhuis zal plaatsvinden met een verhuislift die mogelijks pal voor de inkom zal staan. De verhuis zal mogelijks tijdelijk voor wat hinder of overlast zorgen. Als mensen op voorhand op de hoogte zijn hiervan wordt dit geaccepteerd. Je buren kan je niet kiezen dus het is beter als je een goede relatie met hen kan opbouwen vanaf dag 1.

Tip 4: Tref de nodige voorbereidingen

Wil je je verhuis met ladderlift van de begane grond tot in je appartement of andersom op 1 a 2 uur gedaan krijgen? Dan raden we je sterk aan zoveel mogelijk voorbereidingen te treffen. Laadt spullen op voorhand in verhuisdozen, demonteer te grote meubelstukken en rol tapijten op. Wil je nog meer weten over welke voorbereidingen je best op voorhand regelt? Lees dan zeker ons artikel over algemene verhuis tips.

Tip 5: Huur een verhuiswagen met laadklep

Een verhuiswagen met een grote aparte kofferbak van minimum 20m³ is wat ons betreft een must have om de verhuis op een efficiënte manier te kunnen doen. Voor dit type verhuiswagen hoeft u geen speciaal rijbewijs te hebben, uw B rijbewijs is dus voldoende. Een zeer handige extra zou zijn een verhuiswagen met een laadklep. Zeker als uw inboedel een aantal zware stukken telt kan het een hele uitdaging zijn om deze in de koffer te tillen. Daarom raden wij aan gebruik te maken van een verhuiswagen met een laadklep. Ook in combinatie met een ladderlift biedt een laadklep een zeer handige voordeel omdat je op deze manier alle materiaal rechtstreeks van op de lift in de kofferbak kan laden en zo veel tijd en energie kan besparen.

Tip 6: Laat je vorige appartement leeg en proper achter

Uiteraard moet u uw vorige appartement leeg en bezemschoon achterlaten. Het leegmaken van het appartement gaat bij een verhuis meestal vanzelf gezien u uw spullen meeneemt naar uw nieuwe flat. Indien u toch nog opruimhulp nodig zou hebben kan u eventueel gebruik maken van een inboedel opruimer, voor het leegmaken van appartementen

Bonus tip: Gebruik doorzichtige opbergdozen

In ons artikel over opruim tips en hoe je woning netjes houden schreven we ook al over het gebruik van handige doorzichtige opbergdozen. Deze dozen houden je kasten netjes en overzichtelijk en ze maken bovendien een verhuis vele malen gemakkelijker en een pak minder tijdrovend! We lijsten hier nog eens de voordelen van deze opbergdozen op:

huis-opruimen-tips