Tip 1: Bereid de verhuis goed voor

Een goede verhuis voorbereiding, ook wel eens de verhuisplanning genoemd, is sowieso al de helft van al het werk. Het zal de rest van de verhuis vlotter doen verlopen en je zal een pak minder stress hebben als je zeker bent van enige dingen en controle hebt op het gehele proces. Als je op voorhand al goed nadenkt over alle zaken die momenteel, voor, tijdens en na de verhuis moeten gebeuren, dan zal je versteld staan over de omvang van je lijst. Maak hiervan een overzichtelijke checklist en hou deze tijdens heel de verhuis goed bij de hand. Zo verklein je de kans dat je iets vergeet aanzienlijk en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan! Inspiratie voor je verhuis checklist

Tip 2: Begin op tijd te verhuizen

Niet alleen een goede verhuis voorbereiding is belangrijk, maar ook het tijdig beginnen is cruciaal. Bekijk je checklist (zie tip 1) en evalueer wat je nu al kan doen. Mogelijks kan je al beginnen met het demonteren van enkele meubelstukken, het inpakken materiaal in verhuisdozen, het verhuizen van kleiner materiaal, of met de vele administratieve taken die bij een verhuis komen kijken. Meestal wordt er aangeraden om 4 weken voor de eigenlijke verhuis te starten en voldoende tijd te reserveren. Neem dus zeker verlof indien nodig op de dag(en) van de verhuis.

Tip 3: Verhuis op een gestructureerde manier

Opnieuw is een goede verhuis planning hiervoor fundamenteel. Verhuizen op een systematische en gestructureerde manier is belangrijk om je tijd, energie en geld te besparen. Denk goed na over wat je wanneer doet. Ga geen spullen die je nog nodig hebt nu al verhuizen, ga geen zware meubels uit je bovenverdieping halen als je weet dat er op de verhuisdag toch een ladderlift zal komen, laadt verhuisdozen gestructureerd in per categorie en markeer de dozen met de inhoud, maak eventueel gedetailleerde lijsten met de inhoud per verhuisdoos en zorg dat je breekbare of gevoelige spullen goed inpakt.

Tip 4: Zorg voor voor voldoende verhuis benodigdheden

Met verhuis benodigdheden bedoelen we kleine maar belangrijke hulpmiddelen zoals: 

Tip 5: Gebruik beschermende kledij

Wanneer je zwaar materiaal verhuist, of gebruik maakt van een ladderlift en/of verhuiswagen met laadklep is het hoogst aangeraden te werken met veiligheidsschoenen met een ijzeren tip. Ook goed aansluitende werkhandschoenen met een goede grip kunnen handig van pas komen bij het verhuizen van zware kasten, bankstellen, etc…

Tip 6: Huur een verhuiswagen met laadklep

Een verhuiswagen met een grote aparte kofferbak van minimum 20m³ is wat ons betreft een must have om de verhuis op een efficiënte manier te kunnen doen. Voor dit type verhuiswagen hoeft u geen speciaal rijbewijs te hebben, uw B rijbewijs is dus voldoende. Een zeer handige extra zou zijn een verhuiswagen met een laadklep. Zeker als uw inboedel een aantal zware stukken telt kan het een hele uitdaging zijn om deze in de koffer te tillen. Daarom raden wij aan gebruik te maken van een verhuiswagen met een laadklep. Ook in combinatie met een ladderlift biedt een laadklep een zeer handige voordeel omdat je op deze manier alle materiaal rechtstreeks van op de lift in de kofferbak kan laden en zo veel tijd en energie kan besparen.

Tip 7: Maak gebruik van een ladderlift dienst

Moet u verhuizen uit een appartement of een woning met verdiepen? Dan kan u opteren om gebruik te maken van een ladderlift dienst. U huurt dan meestal voor 1 of 2 uur een ladderliftwagen inclusief bediening. Een ladderlift is meestal niet zo duur en kan je bakken tijd en energie besparen! Zeker als er sprake is van grote en zware meubelstukken heeft u veel baat bij het gebruiken van zo’n verhuislift. In sommige appartementsgebouwen kan het zelfs verplicht zijn om hier gebruik van te maken, om beschadigingen tegen te gaan in de lift of traphal van het gebouw.

Belangrijk! Zorg dat alle voorbereiding klaar is voor de ladderlift arriveert. Demonteer meubels waar nodig en zorg dat alle klein materiaal ingepakt is in verhuisdozen. Kijk dat je afwisselend zware en grote stukken, en daarna weer kleinere stukken op de ladderlift laadt. Dit zal je erg helpen met het inladen van de verhuiswagen (zie tip 8).

Tip 8: Laadt de verhuiswagen op een gestructureerde en secure manier in

Zorg dat je kan beginnen inladen met grotere stukken eerst. Een niet gedemonteerde kast bijvoorbeeld is ideaal. Pas steeds volgende volgorde toe:

  1. Laadt grote stuk(ken) in
  2. Indien mogelijk opvullen met klein materiaal (verhuidozen in kast bijvoorbeeld)
  3. Maak stukken vast met spanbanden tegen wand van kofferbak
  4. Bedek de oppervlaktes van de meubels met verhuisdekens
  5. Laadt kleinere en lichtere stukken (kleine kastjes, stoelen, salontafel, etc..) op de eerder ingeladen stukken tot je het plafond van de verhuiswagen bereikt hebt. 
  6. Maak opnieuw deze spullen vast met verhuisbanden
  7. Herhaal

Zorg dat je ruim voldoende spanbanden, verhuisdekens en schokdempende kussens hebt zodat alles op een secure manier kan worden ingeladen en je zo weinig mogelijk beschadigingen hebt.

Gedemonteerde meubels laadt je best apart in tegen de andere wand van de kofferbak en maak je met enkele spanbanden best zo strak mogelijk tegen de wand vast. Het is erg belangrijk dat dit zeer goed wordt vastgemaakt zodat niet alles begint te kantelen bij elke bocht.

Tip 9: Gebruik de verhuis wagen ook voor eventuele nieuwe aankopen

Als je klaar bent met het afzetten van je inboedel op je nieuwe adres, dan is de kans groot dat je nog tijd over hebt. Indien je dan ook nog eens nieuwe meubels nodig hebt kan je gebruik maken van de verhuiswagen die je nog tot uw beschikking hebt. Waarom zou je dan niet in één keer ook nu nog eens naar de meubel zaak rijden voor de spullen op te halen? Bij gratis levering heeft dit uiteraard niet veel nut, maar bij zaken zoals de Ikea leveren ze niet gratis en kan u hier nog wél voordeel uit halen.

Tip 10: Laat de vorige woning leeg en bezemschoon achter

Uiteraard moet u uw vorige woning leeg en bezemschoon achterlaten. Het leegmaken van de woning gaat bij een verhuis meestal vanzelf gezien u uw spullen meeneemt naar uw nieuwe woning. Indien u toch nog opruimhulp nodig zou hebben kan u eventueel gebruik maken van een inboedel opruimer, voor het leegmaken van woningen en appartementen

Bonus tip: Gebruik doorzichtige opbergdozen

In ons artikel over opruim tips en hoe je woning netjes houden schreven we ook al over het gebruik van handige doorzichtige opbergdozen. Deze dozen houden je kasten netjes en overzichtelijk en ze maken bovendien een verhuis vele malen gemakkelijker en een pak minder tijdrovend! We lijsten hier nog eens de voordelen van deze opbergdozen op:

huis-opruimen-tips