Je huis netjes houden door het toepassen van 10 handige tips… Dit klinkt misschien gemakkelijk, maar meestal is er een aanpassing van mindset voor nodig. Men zegt wel eens dat de nette staat van een huis een weerspiegeling is van hoe gebalanceerd je eigen geest is. Heb je een chaotische geest die “all over the place” is, dan zal je huis dit ook weerspiegelen én dit ook mede in stand houden. Je hebt waarschijnlijk zelf ook al wel eens gemerkt dat een nette rustige plek je zelf meer rust kan geven dan een chaotische rommelige plek? Je mindset aanpassen is mogelijks de grootste uitdaging hierin, maar met voldoende motivatie en het toepassen van onderstaande opruim tips kan jij er voor zorgen dat jouw woning vanaf heden een nette en propere woning wordt! 

KlussenKlussen

1. Zorg voor vaste en logische plaatsen

Een van de absolute basis regels in het realiseren van een netjes opgeruimd huis is voor elk type van spullen een logische vaste plek bepalen. Kookpotten en pannen kunnen bijvoorbeeld in een kast zo dicht mogelijk tegen het vuur, schoenen in een hal kast of dressing, en spullen die je minder vaak gebruikt netjes opgeborgen in een opbergdoos en kast. Denk goed na over de vaste plaatsen, zodat ze logisch zijn en door iedereen in het huishouden zullen worden toegepast.

2. Voorzie een kleine plaats voor nieuwe spullen

Voorzie een plek waar je nieuwe spullen tijdelijk kan plaatsen. Als er bijvoorbeeld pakjes of post wordt geleverd dan is het handig om deze spullen in eerste instantie op deze plek te kunnen leggen zodat, als je later wat meer tijd beschikbaar hebt, je er een meer geschikte plaats voor kan kiezen. Een kastje of tafeltje in de inkom hal is bijvoorbeeld een ideale plek voor het tijdelijk opbergen van nieuwe spullen. Let wel op dat je geregeld de spullen hier dan ook opruimt.

3. Leg of hang kledij direct in de kleerkast

Wanneer je kledij wil weghangen, doe dit dan meteen op de juiste plek. De enige juiste plek hiervoor is altijd de kleerkast. Voorzie ook voldoende tijd om propere was vanop het droogrek of de wasmand direct weg te leggen in de kleerkast. Je huis zal er een pak netter uitzien als er niet over elke stoel en op elke kast of vensterbank kledij hangt!

4. Doe de afwas direct in de afwasmachine

Maak er een gewoonte van om na elke maaltijd of snack je gebruikte keukenmateriaal direct af te wassen of in de vaatwasser te laden. Indien je een vaatwasser bezit houdt dit natuurlijk ook in dat wanneer deze klaar is met de vaat, je het proper materiaal ook meteen uitlaadt en op de juiste plek opbergt. Op deze manier is er namelijk altijd voldoende plaats in de vaatwasser om gebruikte spullen in te laden!

KlussenKlussen

5. Maak gebruik van doorzichtige opbergdozen

Niemand heeft graag rommelige kasten. Je vind er niets in terug en rommelige kasten gaan op hun beurt uitpuilen en voor een rommelig huis zorgen. De kunst is om je huis overal netjes te houden, ook op de plaatsen die niet meteen zichtbaar zijn. De beste manier om je kasten netjes op orde te houden is door gebruik te maken van opberg dozen. Bij voorkeur gebruik je (licht) doorzichtige opbergdozen hiervoor. Enkele voordelen van deze methode:

huis-opruimen-tips
Opbergdozen worden in alle maten en kleuren verkocht in de Action of Ikea

6. Maak gebruik van kabel management

Vooral in de bureau ruimte of living zie je het vaak. Rommelige kabels die wirwar door elkaar en half in de knoop langs muren en vloer liggen. Dit oogt zeer rommelig en kan bovendien op een gemakkelijke en elegante manier opgelost worden. Op de meeste grote webshops of winkels voor bureau materiaal verkopen ze allerlei kabelgoten en andere hulpmiddelen die je kan gebruiken om dit op te ruimen. Een kleine moeite met een groot resultaat!

huis-opruimen-tips

7. Loop af en toe eens rond in je woning

Doe om de zoveel tijd, bijvoorbeeld 1 maal per week, een inspectierondje door de woning. Zorg dat je je eigen spullen opruimt en vraag anderen om hetzelfde te doen met hun spullen. Start vooral niet met het opruimen van spullen van anderen (zie tip 10) want dat wordt een straatje zonder einde. 

KlussenKlussen

8. Gooi spullen die je niet gebruikt weg

Dit is zonder twijfel één van de belangrijkste tips. Denk goed na en wees kritisch over welke spullen je wil bijhouden en welke niet. Wil je iets niet bijhouden, maar is het nog wel bruikbaar? Doneer dit dan aan iemand die het nog wel kan gebruiken of aan de kringwinkel uit uw buurt! Andere spullen kunnen mogelijks worden gerecycleerd in het containerpark.

Wees ook zeer voorzichtig met beschikbare plek. Het is gevaarlijk om een lege zolder of kelder vol te duwen met spullen met de gedachte “ik heb nog wel veel plek hiervoor”. Voor je het goed en wel doorhebt zijn deze ruimtes vol! De boodschap is om zuinig om te springen met je beschikbare opbergplaats en kritisch na te denken bij het evalueren om iets bij te houden of weg te doen.

Voorzie ten slotte ook een, bij voorkeur afgesloten, ruimte waar je afval in kan bewaren voor de afval ophaal diensten. Een garage is hiervoor bijvoorbeeld ideaal.

 

Inboedel Opruimen van zolder tot kelder – Inboedel opruiming Boboke

9. Koop op een bewuste manier

Die 25 beeldjes op de schouw, stapel schoenen bij de voordeur en groeiende hoop speelgoed in de kinderkamer… van waar komt dit alles? Juist ja, zelf gekocht in de winkel. Denk goed na voor aleer je iets koopt. Een handige tip daarbij is om zo weinig mogelijk impulsief te kopen. Noteer wat je wil in een lijstje en evalueer dit lijstje geregeld. De onbelangrijke dingen zullen vanzelf wegvallen en zo ontwijk je veel onnodige spullen en onnodige uitgaves.

Daarnaast is het ook belangrijk om bij je wekelijkse boodschappen goed na te denken over afval. Koop bewust en kies dingen die weinig afval meebrengen. Een herbruikbare boodschappentas meenemen is hierbij al een goede eerste stap.

10. Leer je kinderen, partner en anderen opruimen

Als laatste maar alles behalve onbelangrijkste tip willen we ten zeerste aanraden om van het proper houden van je huis een team effort te maken. Elke persoon in jouw huishouden moet zijn verantwoordelijkheid nemen om zijn steentje hierin bij te dragen. Je zal dus je kinderen, partner en eventueel anderen hierin moeten betrekken en hen hen moeten leren wat hun verantwoordelijkheden zijn. 

Jong geleerd is oud gedaan! Op deze manier leren ook kinderen al vanaf het begin hoe ze netjes kunnen leven en wat de voordelen er van zijn. Als ze hierin niet worden aangeleerd zullen de ouders steeds moeten blijven achterna het huis opruimen.