Wat doen met oude meubels? Als het tijd voor een nieuwe look in je interieur dan is de kans groot dat je van enkele van je oude meubels af moet, want die oude zetel, oude kast of tafel zullen plaats moeten maken voor het nieuwe exemplaar! Van je oude meubels afraken hoeft echt niet moeilijk of tijdrovend te zijn. We hebben hier de 6 voornaamste manieren samengevat waarop je het best kan afraken van oude meubels:

wat-doen-met-oude-meubels
Hoe van je oude meubels afraken
KlussenKlussen

Optie 1: Oude meubels tweedehands verkopen

Je oude meubels tweedehands verkopen of veilen is veruit de beste optie, voor uw portemonnee én voor de koper, die waarschijnlijk erg blij zal zijn met het meubelstuk. Ga ten eerste na wat de potentiële waarde is van het oude meubelstuk door naar tweedehands of marktplaats te surfen en het te vergelijken met soortgelijke zoekertjes. Gaat het om echt antiek of vintage? Dan heeft het oude meubel waarschijnlijk een iets hogere waarde. Als het echt een speciaal stuk is kan je zelfs opteren om het te laten veilen in een veilinghuis. Zo niet, kan je altijd proberen het oude meubelstuk voor een zacht prijsje te verkopen op tweedehands.be en/of marktplaats.nl.

Optie 2: Gratis aanbieden

Als je heel snel van je oude bankstel of oude kast af wil kan je proberen het gratis aan te bieden. Je kan een gratis zoekertje plaatsen op Tweedehands of Marktplaats en/of de oude meubels buiten plaatsen langs de straatkant met een uithangbordje “GRATIS” (idealiter onder een afdak). Je zal er van versteld staan hoe snel je op deze manier van je oude meubels kan afraken!

Optie 3: Kringloopwinkel

In België en Nederland vind je bijna wel in elke gemeente een kringloopwinkel. Dit is ook een ideaal kanaal voor het afraken van je oude meubels. Indien deze nog in goede staat verkeren en van een stijl zijn waar momenteel vraag naar is, dan is de kans groot dat ze zullen worden aanvaard door de kringloopwinkel. Op deze manier bent u van uw oude meubels af, is er iemand anders nog blij mee, helpt het de kringloopwinkel én wordt ook de afvalberg niet groter. Want hergebruiken is altijd beter dan recycleren!

Buiten de gekende kringwinkels zijn er ook nog een hele boel andere goede doelen die donaties accepteren. Lees ons artikel over hoe spullen doneren aan goede doelen voor meer info hierover.

Optie 4: Oude meubels opknappen

Soms hoef je helemaal niet perse van je oude meubels af te raken, maar kan je opteren om de meubels op te knappen en in een nieuw jasje te steken. Het herstofferen van een oude zetel of het laten zandstralen van een oude kast zijn de manieren bij uitstek om jouw oude meubels opnieuw te laten schitteren in een moderne look. Ook heel leuk kan het zijn om je meubel een makeover te geven zoals bijvoorbeeld een oude kast ombouwen naar een kinderspeelkeuken. Websites zoals Pinterest staan boordevol voorbeelden en inspiraties hiervan.

oude-kast-makeover-naar-kinder-speel-keuken
zandstralen-oude-meubels
KlussenKlussen

Optie 5: Recyclagepark

Als al de bovenstaande oplossingen geen optie meer zijn voor jouw oud meubilair, dan is de eerstvolgende place to be het recyclage park. Je oude meubels zullen helaas niet worden hergebruikt, maar kunnen mogelijks gelukkig nog worden gerecycleerd. Dit is vooral waar voor meubels die niet voor de grofvuil container bestemd zijn (hout, metaal, glas, plastiek, enz…) 

Wat doen met je oude meubels als je ze zelf niet kan afvoeren? Dan schakel je best een professionele inboedel opruimer in. Hun diensten gaan van het volledig leegmaken van woningen tem het afvoeren van oude meubels. Tip! Als de meubels leeg zijn, op de beneden verdieping staan en klaar zijn om te worden afgevoerd (gedemonteerd indien nodig) zal de prijs een pak lager liggen!

Optie 6: Opslagruimte

Ten slotte, als je niet echt van je oude meubels af wil omdat ze sentimentele waarde hebben of omdat je ze mogelijks in de toekomst nog zal gebruiken voor iets of iemand, dan kan je nog steeds kiezen om ze ergens op te slaan. Mogelijks kan je ruimte maken op zolder of in de garage en ze daar stockeren. Let wel op dat de opslag ruimte niet vochtig wordt en dat er geen ongedierte kruipt. Ook raden we aan de oude meubels af te dekken met een beschermende dikke doek of zeil tegen lekkage schade en zodat er geen zon inval licht voor verkleuring kan zorgen.

Mogelijks heeft u in uw woning helemaal geen plaats of voldoende preserverende ruimte waar u uw oude meubels kan stockeren. In dit scenario kan je ook nog kiezen om de meubels te laten bewaren door een opslag bedrijf, in een opslag box die je dan van hen huurt.

Inboedel Opruimer Boboke

Inboedel opruimingen Boboke levert al meer dan 10 jaar alle soorten opruimdiensten dwars door heel België, aan bedrijven én particulieren. Van het leegmaken van woningen of bedrijfsgebouwen tot en met het afvoeren van oude meubels, wij regelen alles van A tot Z en leveren steeds een leeg & bezemschoon resultaat.

Wij hadden een grote verhuis met ongeveer 30 bureaus en heel wat kasten en toebehoren die nog op de oude locatie stonden en dienden verwijderd te worden. Boboke heeft dit heel professioneel afgehandeld zonder enig probleem. Een hardwerkend no nonsense bedrijf. Wij bevelen hen aan indien er flink opgeruimd moet worden.
5/5