Ruiten wassen met een streeploos resultaat. Hoe krijg je dat voor mekaar? Uit ervaring weten we dat de juiste middeltjes gebruiken hiervoor fundamenteel is. Maar er zijn nog enkele andere zaken waar je best ook op let wil je glasheldere ramen als resultaat hebben. We vatten alles samen in 9 super handige tips:

Tip 1: Gebruik de juiste middeltjes

Vul je emmer ten eerste met handwarm water. Vervolgens zijn er een aantal verschillende middeltjes die je zou kunnen gebruiken. Wij zweren bij het gebruik van simpelweg afwasmiddel zoals Dreft. Voeg een klein scheutje toe aan het water en kijk uit dat het niet te veel schuimt, dat veroorzaakt meer strepen. Andere middeltjes die je best wel/niet kan gebruiken:

Tip 2: Gebruik 2 emmers en 2 sponzen

Gebruik 2 emmers met identieke inhoud. De eerste emmer dient om elke ruit een eerste keer proper te maken en de tweede emmer dient voor de 2de beurt. Zeker als je ruiten vrij vuil zijn heeft het gebruik van 2 emmers een groot voordeel. Op die manier blijft er zeker geen vuil meer over!

Tip 3: Gebruik een goede aftrekker en handdoek

Zie dat je een kwalitatieve aftrekker gebruikt met een stevige grip en een flexibele rubber die over de hele lijn gelijk is en contact maakt met het glas bij het aftrekken. Dit is belangrijk zodat het geen strepen achterlaat op de ruiten. Het gebruik van een minderwaardige aftrekker is de voornaamste oorzaak van strepen.

Tip 4: Gebruik een propere zachte spons

Met een propere zachte spons kan u het vuil ten eerste inweken en vervolgens los wrijven. Let wel op dat je niet te veel druk zet, want dit maakt mogelijk krassen. Gebruik dus zeker ook niet een afwasspons, gezien deze sponzen meestal zeer ruw kunnen zijn en zeker krassen maken. 

Tip 5: Maak de kozijnen eerst proper

Gebruik een aparte emmer, vod en handdoek voor het schoonmaken van de kozijnen. Doe dit telkens eerst voor je de ruiten wast. Droog de kozijnen ook goed af, zodat er geen druppels over de ramen lopen.

Tip 6: Trek het raam droog in een S-beweging

Gebruik de S-techniek om de ruiten streeploos droog te trekken. Dit is hoe professionele ruitenwassers het namelijk doen!

Tip 7: Was de ruiten wanneer de zon niet schijnt

Direct zonlicht op je ruiten wanneer je ze net gewassen hebt zorgt ervoor dat het sop^te snel opdroogt, met als gevolg dat dit strepen en vlekken nalaat. Was je ruiten dus wanneer de zon niet schijnt. U kan trouwens ook perfect tijdens regen de ruiten wassen. Regendruppels bevatten namelijk geen mineralen en zullen dus geen sporen nalaten op je ruiten.

Tip 8: Ververs regelmatig je water

Wanneer je enkele ruiten hebt gewassen zal je water niet meer proper zijn. Ruiten wassen met te vuil water laat uiteraard ongewenste sporen na. De boodschap is dus ruim op tijd je water van al je emmers te vervangen met een verse sop.

Tip 9: Was minimum je ruiten 4 x per jaar

Ruiten hebben aan binnen- en buitenkant best wat te verduren. Ze worden vervuild met rook, stof, vet, insecten-en vogelpoep. Was de ramen minimum 4 maal / jaar, op deze manier voorkomt u schade. Wanneer ruiten te lang vuil zijn ontstaat er aanslag op het glas. Deze aanslag lijkt op kalkaanslag in de douche en is lastig te verwijderen.