Wat is een huis strippen

Hoewel strippen in een andere context een heel andere betekenis kan hebben zijn er toch ook wel wat gelijkenissen mee wanneer we het hebben over een huis strippen. Het is namelijk het huis volledig uitkleden als het ware, waarbij men het pand volledig of gedeeltelijk reduceert tot een ruwbouw van enkel fundering, muren en dak. Alle andere zaken zoals vloer, muur bekleding, plafond, badkamer, keuken, schouw, waterleidingen, elektrische bedrading, enz… worden uit het huis verwijderd.

huis-strippen

Wanneer moet een huis gestript worden

Wanneer een huis, appartement of ander soort pand gedeeltelijk of volledig moet worden gerenoveerd, dan moet men als het ware met een propere lei kunnen beginnen. Wanneer het huis gestript is van alle bovenstaande zaken geeft dit ruimte om al deze aspecten te vernieuwen in de verschillende ruimtes van het huis. Meestal zal het dus gaan om een renovatie die zal moeten worden uitgevoerd. Een ander voorbeeld is wanneer men bijvoorbeeld een pand wil herbestemmen en volledig ombouwen naar iets anders. Denk bijvoorbeeld aan een oud gemeentehuis dat wordt omgebouwd naar een restaurant. Men zou in zo’n geval meer berekend te werk gaan en zo weinig mogelijk strippen zodat het authentiek karakter van het pand behouden wordt

Voorbereidingen bij huis strippen

Zoals bij alles is een goede voorbereiding de helft van het werk. Neem de nodige veiligheidsvoorschriften in acht en zorg dat je op volgende zaken let:

Sluit water, gas en elektriciteit af

Veruit de belangrijkste voorzorgsmaatregel die u moet nemen voor u begint aan een huis strippen is het afsluiten van alle nutsvoorzieningen. Het laatste wat u wil is gevaar, schade en vertragingen door een water of gaslek.

Ontspijker alles

Sla waar het kan spijkers plat of verwijder nagels of vijzen volledig. Zo vermijd u onnodige verwondingen.

Dek alles af

Mogelijks wil u de toevoer van de grote stof opwekking blokkeren naar bepaalde ruimtes. Zorg dan dat de ruimte zo hermetisch mogelijk afgesloten is want stof kruipt door elk mogelijk gaatje of spleetje! Dit kan door middel van plastic folie of door natte doeken neer te leggen. Het is wel zo fijn om in een stofvrije kamer te slapen na de sloop toch?

Regel afvoer van puin

Afhankelijk van de grootte van het huis en de hoeveelheid puin moet u de het juiste formaat afval container inschatten. Een afvalcontainer is wat ons betreft onmisbaar bij een huis strippen omdat het instaat voor de opslag en afvoer van al het puin. 

Benodigde gereedschappen voor huis strippen

Zorg dat je naast bovenstaande voorbereidingen ook de nodige gereedschappen voorziet. Volgende gereedschappen zijn onmisbaar bij een huis strippen:

Veiligheidsvoorschriften bij huis strippen

Zoals eerder vermeld zorg je eerst dat al je nutsvoorzieningen zijn afgesloten. Verder kan je best ook de nodige veiligheidskledij en toebehoren voorzien. Denk hierbij vooral aan:

Je krijgt te maken met zware brokstukken die vallen, kleine steentjes en vonkjes die in het rond vliegen, onaangenaam luide machine geluiden en een dikke stoflaag in de lucht. We raden ten zeerste aan gebruik te maken van al de bovenstaande veiligheidsmaterialen!

Professionele sloper inschakelen voor huis strippen

Voor aleer je zomaar met de sloopwerken start kan je best iemand met de nodige ervaring en expertise inschakelen om na te kijken of je wel veilig kan starten. Sommige muren mag je namelijk niet zomaar slopen omdat het wel eens om een dragende muur zou kunnen gaan. Het zou erg jammer zijn als je zo’n muur zou slopen! 

Voor het slopen van een draagmuur schakel je hoe dan ook best altijd professionele hulp in. Gespecialiseerde afbraak firma’s kunnen dit op de juiste manier doen, waarbij ze de dragende functie van de muur vakkundig vervangen door een draag balk. 

huis-strippen-draagmuur-slopen