Last van ongedierte in huis? Dat overkomt elk huishouden wel eens jammer genoeg. Met wat geluk en de juiste aanpak is dit probleem makkelijk op te lossen, maar als je pech hebt zit je met een echte plaag en kan de bestrijding wel eens langer aanslepen. We overlopen samen de meest vaak voorkomende ongedierte in huis.

ongedierte-in-huis

1. Muizen

Muizen zijn de meest voorkomende vorm van ongedierte die men aantreft in woningen. Muizen kunnen met hun flexibele lichaam en uitzonderlijke klim vaardigheden letterlijk bijna overal binnen geraken. Ze maken er een gewoonte van om zich te settelen in spouwmuren, plafonds of andere holtes waar het warm is en waar in de nabijheid voedsel te vinden is. Waarschijnlijk heb je wel eens een muis zien rennen of heb je sporen gevonden die duiden op de aanwezigheid van deze kleine knaagdiertjes. Bij een enkele muis kan je misschien gebruik maken van een muizenval waar de muis levend in trapt waarna je de muis in een bos of veld kan uit laten. Bij de aanwezigheid van meerdere muizen of een muizenplaag is een bredere aanpak nodig en schakel je best een ongedierte bestrijder in.

2. Vliegen

Een van de lastigste insecten die men in huis kan aantreffen is toch wel de vlieg. Ze zijn het meest talrijk aanwezig in de zomer en de hoeveelheid vliegen is sterk afhankelijk van de ligging van je woning. In landbouw gebied met veel paarden, vee, kippen of andere dieren zijn er aanzienlijk meer vliegen aanwezig dan bijvoorbeeld in een stedelijk gebied. Vliegen zijn niet enkel vervelend maar kunnen ook schadelijk zijn voor de gezondheid wanneer ze bacteriën met zich meedragen en deze overbrengen op jou wanneer ze bijvoorbeeld ongezien van je broodje hebben gegeten.

3. Mieren

Mieren bestaan in veel formaten. In België en Nederland zijn ze relatief klein, maar niet onschadelijk. Eerst zie je maar enkelingen op verkenning gaan in je keuken. Van zodra deze iets lekkers gevonden hebben maken mieren gebruik van een gesofisticeerde communicatie techniek waardoor niet veel later zich een berg mieren in jouw keuken kan bevinden. Ze marcheren overal overheen, eten aan je voedsel en laten uitwerpselen achter. Mieren verdelgen is dan een goed idee. Vooral bij een mierenplaag in huis zal je actie moeten nemen om van dit ongedierte af te komen.

4. Wespen

Hoewel wespen een uitstekende natuurlijke bestrijding zijn tegen vliegen en muggen, kunnen ze ook wel erg vervelend en gevaarlijk zijn voor mens en huisdieren. Indien je merkt dat er zich in de nabijheid van je woning er een wespen nest bevind en deze als vervelend of zelfs gevaarlijk ervaart is het aangeraden de nest te laten verdelgen. Probeer dit vooral niet zelf, maar schakel een professionele wespen bestrijder in.

5. Ratten

Ratten zorgen steeds vaker voor overlast in Nederland. De knaagdieren verspreiden ziektes en beschadigen gebouwen. Voorkomen is makkelijk, bestrijden is moeilijk. Als je ratten in je huis of tuin hebt, kan je het beste een erkende professional inschakelen voor de bestrijding. Een professional probeert het namelijk eerst met preventieve maatregelen, en begint dan pas met vallen en klemmen (de milieuvriendelijkste optie) en plaatst die correct, zodat de dieren niet nodeloos lijden.

6. Vlooien

Vlooien zijn kleine parasieten waar vooral honden & katten last van hebben, maar ook mensen hebben er wel eens last van. Vlooien komen regelmatig voor in huis en is een ongedierte dat vrij moeilijk te bestrijden is. Een vlooienbeet is vaak een klein rood puntje, maar kan enorm jeuken. Vlooienbeten zitten bij mensen voornamelijk op de onderbenen.

7. Bedwantsen

Bedwantsen zijn al jaren steeds meer in opkomst. Eén van de redenen van het stijgende aantal meldingen van bedwantsen is het toenemende vliegverkeer, waarbij mensen de beestjes vanuit andere landen mee thuiskomen en zich nestelen. Ze zijn helaas best moeilijk te herkennen. Dat u geen bedwantsen ziet, hoeft nog niet te betekenen dat u geen last heeft van bedwantsen. Bedwantsen zitten bijna de hele dag verborgen in kleine scheuren en kieren. Alleen om te eten komen ze uit hun schuilplaats. Veel mensen komen er pas achter dat ze bedwantsen hebben zodra de beten op beginnen te vallen. Maar zelfs dan kan een plaag al lang aanwezig zijn, omdat mensen verschillend reageren op beten van bedwantsen. Voor de bestrijden van bedwantsen kan u best zo snel mogelijk professionele hulp inschakelen.

8. Houtwormen

De naam ‘houtworm’ is een soort term geworden voor alle soorten insectenlarven die in hout leven. Voornamelijk de larve van de Gewone houtwormkever en de Grote houtwormkever vallen goed onder deze naam. De keverlarven (houtworm) boren gangen in het hout en kunnen daarmee onder andere houten meubels, houten vloeren of houten dakconstructies flink beschadigen of zelfs helemaal kapotmaken.

Voor de bestrijding is het belangrijk te weten of het gaat om houtworm, boktor of een ander houtborend insect. Er zijn een aantal opvallende verschillen te noemen in de leefwijze van deze ongedierte. Houtworm leeft net onder het oppervlak van het hout, terwijl boktor het hout tot in de kern aantast. De uitvliegopeningen van houtworm zijn kleiner dan die van boktor en de gaatjes van houtworm zijn rond van vorm, terwijl boktor ovale gaatjes in het hout achterlaat. Het is belangrijk om door een specialist vast te laten stellen of het gaat om houtworm of boktor. Alleen dan kan de juiste bestrijding worden toegepast.

9. Kakkerlakken

Kakkerlakken zijn zeer beweeglijke insecten met een bruinige kleur. Ze lijken oppervlakkig een beetje op kevers. Ze zijn vooral ’s nachts actief. Ze gaan dan op zoek naar eten en kunnen zo ziektekiemen verspreiden. Sommige mensen kunnen zelfs allergisch op kakkerlakken reageren. Een kakkerlakkenplaag moet altijd oordeel- en vakkundig worden aangepakt, want ze verdwijnt nooit zomaar vanzelf maar breidt zich steeds verder uit.

10. Schimmels

Hoewel een schimmel geen dier is (buiten het paard van Sinterklaas dan), is het wel degelijk een levend organisme en kan dit onder ongedierte gecategoriseerd worden. Het is een veel voorkomende vorm van ongedierte dat zich vooral voordoet in vochtige ruimtes met een slechte ventilatie. De meest voorkomende vorm van schimmel is de zogenaamde zwarte schimmel. Schimmel is vrij gemakkelijk te bestrijden door het probleem bij de oorzaak aan te pakken.

Schakel professionele hulp in

Wanneer we spreken over een talrijke aanwezigheid van een of meerdere vormen van ongedierte, spreken we van een nest of zelfs een plaag. In zo’n geval schakel je best een professionele bestrijder in. Wat nog beter is, is beter voorkomen dan genezen. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een vervuilde woning moet je niet ver zoeken naar wat de oorzaak is. Ook hiervoor bestaan er professionele inboedel opruimers die de woning volledig kunnen opruimen en schoonmaken